Saturday, March 24, 2007

Λίγα λόγια για το επίκαιρο βιβλίο "Επί χρήμασιν"

Επί χρήμασιν είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου μου που εκδόθηκε και διανέμεται από τον Εκδοτικό Οίκο "ΚΑΚΤΟΣ" (Πανεπιστημίου 46).
Υπότιτλος: Η διαφθορά ακολουθεί το νόμο της βαρύτητας: κινείται από πάνω προς τα κάτω.

Με πρωτότυπη μυθιστορηματική πλοκή, με κοφτούς διαλόγους και τολμηρές εκφράσεις, κινείται μέσα στο χώρο της διαφθοράς προσώπων της εξουσίας.

Στην αρχή του βιβλίου διευκρινίζεται με σημασία:
Οι ήρωές μας είναι φανταστικοί και συνεπώς κάθε ομοιότητά τους με υπαρκτά πρόσωπα αποτελεί σύμπτωση. Ωστόσο, αν κάποιος πιστεύει πως έχει λόγους να αναγνωρίζει, κάπου, τον εαυτό του ή το βίο και την πολιτεία του, απλώς επιβεβαιώνει την αλήθεια της παροιμίας όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται.

Ένα τυχαίο απόσπασμα:
- Τι είναι διαφθορά;
Η Κλαίρη έδειξε ν’ ανησυχεί. Πήγε ν’ απαντήσει αλλά, όπως πάντα, την πρόλαβε ο ακρίδας:
- Τι είναι διαφθορά; Καλά, δεν ξέρεις; Είναι όταν δεν υπάρχει ηθική.
- Δηλαδή;
- Τι δηλαδή; Είναι, ας πούμε, οι εκδιδόμενες γυναίκες!
Η Κλαίρη δεν πίστευε στ’ αυτιά της. Ο θυμόσοφος θείος Κώστας άρχισε να γελάει καθώς ο σκαραβαίος ξαναχτυπούσε:
- Δηλαδή αυτές είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας;
Οι εκδιδόμενες γυναίκες… Κάποτε η αστυνομία τις χαρακτήριζε άσεμνες: Υπό ανδρών του Τμήματος Ηθών συνελήφθη εκδιδομένη επί χρήμασιν η άσεμνος...
Ήταν φανερό πως ερχόταν η ώρα του από μηχανής Θεού, του θείου Κώστα. Τον είδα που στριφογύριζε στην πολυθρόνα του και είπα να τον τσιγκλήσω:
- Εσύ τι λες, θείε Κώστα; Οι εκδιδόμενες γυναίκες απειλούν τη δημοκρατία;
- Μα δεν είναι μόνο οι άτυχες αυτές κυρίες που εκδίδονται – ή, πιο σωστά που τις εκδίδουν. Εκδίδονται και βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, υπουργικές αποφάσεις, διαγγέλματα, εκδίδονται ιατρικές βεβαιώσεις, οικοδομικές άδειες, εκδίδονται άδειες παραμονής και άσκησης επαγγέλματος, άδειες εισαγωγής προϊόντων, εκδίδονται… εκδίδονται… εκδίδονται…

Ο κεντρικός ήρωας βρίσκεται και μπροστά στην εκδιδόμενη ιατρική. Λέει ο θείος Κώστας:
… Εάν ο άτυχος πολίτης πέσει, για παράδειγμα, στα χέρια ενός ασυνείδητου χειρουργού, που του λέει ότι για να εγχειριστεί σωστά και έγκαιρα πρέπει να ξαναπληρώσει κάτω από το τραπέζι, να δώσει δηλαδή το περίφημο φακελάκι, τότε, ο άρρωστος βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: ή να πεθάνει ή να ξαναπληρώσει πουλώντας τα υπάρχοντά του. Ο υποθετικός αυτός γιατρός δεν είναι παρά ένας στυγνός εκβιαστής που εκδίδει την επιστήμη του και τη συνείδησή του επί χρήμασιν. Γίνεται πόρνη και, συνάμα, νταβατζής.
- Και η πολιτεία;
- Η πολιτεία θα έπρεπε να κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματιών. Δείχνει σαν να ευχαριστιέται βλέποντας αυτά που γίνονται μπροστά στα μάτια της. Γίνεται δηλαδή και ηδονοβλεψίας…

Ένα αλγιεινό κενό ένιωσα μέσα μου χαράσσοντας τις τελευταίες γραμμές αυτού του βιβλίου. Ήταν ο αποχαιρετισμός με όλους εκείνους τους ήρωές μου, καλούς και κακούς, που μου κρατούσαν συντροφιά για δεκαοχτώ μήνες, συνομιλώντας μαζί μου περί όλων των πραγμάτων και άλλων τινών. Τώρα, τους παραδίδω σ’ εσάς, αναγνώστριες και αναγνώστες μου, με τη θερμή μου παράκληση: να τους προσέχετε…

Γιάννης Ζαμπάρτας

1 comment:

Χαρά Τσακίρη said...

Ενα εκπληκτικο βιβλιο που συντομα θα τελειωσω! Επικαιρο και διαχρονικο το θεμα του και μεγαλες οι αληθειες που βγαινουνε!!!
Να 'σαι παντα καλα Κύριε Γιαννη μου, να γράφεις και να μαθαίνουμε ολοι μας! Την αγαπη μου και τον θαυμασμο μου!!!